Haberler

Actual Medicine

Yaz Aylarında Toplumun Yüzde 60’ı Aşılanmış Olmalı

Dünyada COVID-19 salgını başladığından bu yana geçen 19 ayda 167 milyon kişi enfeksiyona maruz kalırken, 3,5 milyon kişi de hayatını kaybetti. Türkiye dünyada çok vaka görülen ülke sıralamasında 5. sırada yer alıyor ve mortalite oranlarında istenen hız da düşüş görülmüyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) tarafından yapılan açıklamada, aşılama ile toplum bağışıklığı sağlamanın COVID-19’un bitmesinde tek yol olduğuna ve aşı seferberliği ilan edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

TÜSAD Enfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu tarafından yapılan açıklamada, normal hayata dönüşün tek yolunun vatandaşları hızla aşılayıp, antikor yanıtı oluşturmak olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: “Tünelin ucundaki çıkış ancak aşı ile mümkün. Yaz aylarında 20 yaş üstü vatandaşlarımızı hızla aşılamalıyız. COVID-19’a karşı toplumun yüzde 60’ında aşılama ile hızla bağışıklık yanıtı oluşturulmalı. Aşılama sayesinde hem enfeksiyonun yayılımı önlenebilir hem de hastalığa maruz kalınsa bile ağır enfeksiyon ve ölümlerin önüne geçebiliriz.”

Doç.Dr. Kömürcüoğlu, dünya genelinde COVID-19 ile enfekte olan kişilerin artışıyla mutant virüs riskinin arttığını dile getirerek, “Türkiye’de yaşanan en son pikten yüzde 70’e varan oranda daha hızlı bulaşan İngiliz varyantı sorumlu. Ayrıca Hindistan’da ortaya çıkan ve Türkiye dahil, 16 ülkede Hint varyantı saptandı. Hint varyantı, 15 farklı mutasyondan oluşuyor ve çok çabuk bulaşıyor. Mevcutta kullanılan Pfizer ve BioNtech gibi aşılar Hint varyantında etkili koruma sağlıyor. BioNtech’in ikinci dozdan sonra yüzde 88, AstraZeneca aşısının ise yüzde 60 koruma sağladığı bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü ve bilimsel otoritelerce onaylanıp kullanım izni verilen aşılar güvenle uygulanabilir. Allerjik bünyeli kişilerin hastane ortamında aşı olmasını öneriyoruz” diye konuştu.

Nüfuslarının yüzde 50’sinden fazlasını aşılayan Amerika gibi ülkelerde kısıtlamaların giderek azaldığını belirten Doç.Dr. Kömürcüoğlu şu uyarıyı yaptı: “Gelecekte dünyada COVID-19’a karşı aşılanmamış bireyler kısıtlamalara tabi olacak. Aşılı olmayanların toplu yaşam alanlarına alınmaması, hareketliliklerinin engellenmesi ya da yurt dışına çıkarken aşı pasaportu istenmesi gibi kurallar gelecek. Ancak aşılı olanlar bu tip kısıtlamalardan muaf olabilecek. Sınırlamaların kalkması için de aşılama şart.”

GERİ DÖN

Gizlilik Beyanı

Yazarlar, Actual Medicine dergisi tarafından yukarıda istenen bilgileri sisteme yüklemeyi kabul ederler. Actual Medicine, kişisel bilgilerinizin gizliliği ve güvenliğini koruyacaktır. Herhangi bir kişisel bilgi sadece bu dergi ve bilimsel amaçlar için kullanılacaktır. Bu bilgiler başka amaçlarla kullanılmayacak ve üçüncü taraflarla paylaşılmayacaktır. Tek istisna, mahkeme kararları, taleplere karşı savunma hakları, yasadışı faaliyetlerden korunma ve benzeri yasal durumlardır.
Yazarlar; dergideki yenilikler, sağlık dünyasındaki gelişmeler, kongreler, sempozyumlar, toplantılar, seminerler ve farmakolojik gelişmeler hakkında Actual Medicine dergisinden gönderilecek yazılı, sözlü ve görsel bilgilendirme e-postası almayı kabul eder.