Nestlé Türkiye çatısı altında faaliyet gösteren ve enteral beslenme alanında Türkiye’de yerli üretim yapmak için ruhsat alan Nestlé Health Science, 2020 yılı Haziran ayında alınan resmi izinle Türkiye’nin ilk yerli oral beslenme ürünlerinin üretimine Balıkesir’de Gönenli Süt A.Ş. sözleşmeli tesisinde başladı. “Sağlık endüstrisinde yerelleşme stratejisi” çerçevesinde üretilen ürünler, geçtiğimiz aylarda eczanelerdeki yerini aldı. 2021 yılının Mart ve Nisan aylarında piyasaya sunulan Resource® 2.0 Fibre ve Resource® Junior Fibre ayrıca enteral beslenme alanında Türkiye’nin ilk onaylı ve geri ödemeli yerli ürünleri oldu. Ürünler doktorlar tarafından reçeteleniyor ve Sağlık Bakanlığı’nca fiyatlandırılarak, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödeniyor.
Yerelleştirilen ilk ürünler Resource® 2.0 Fibre ve Resource® Junior Fibre
Hastalığa bağlı malnütrisyonun diyet yönetimi için kullanılan Türkiye’nin ilk onaylı ve geri ödemeli yerli yetişkin enteral beslenme ürünü Resource® 2.0 Fibre; yanık ve travma hastaları, yaşlılar, kanser hastaları, sıvı kısıtlaması gereken hastalar ve yutma zorluğu çeken hastalar gibi özel beslenme gereksinimleri olan kişiler tarafından kullanılabiliyor. Beslenme açısından tam, yüksek enerjili, protein ve prebiyotik lif içeren özel tıbbi amaçlı diyet gıda Resource® 2.0 Fibre, oral ve tüple kullanıma uygun şekilde formüle edildi. 190 ml’lik Tetra Brik® ambalajlarda sunulan Resource® 2.0 Fibre ek besin veya tek başına beslenme kaynağı olarak kullanılabiliyor. Resource® 2.0 Fibre vanilya aromalı olarak üretiliyor.
Türkiye’nin ilk onaylı ve geri ödemeli yerli pediyatrik enteral beslenme ürünü Resource® Junior Fibre, bir yaşın üzerindeki çocuklar için tam ve dengeli beslenme sağlıyor. Oral veya tüple kullanıma uygun, yüksek enerji ve diyet lifi (FOS, İnülin) içeren Resource® Junior Fibre, farklı aroma çeşitleriyle ek besin veya tek başına beslenme kaynağı olarak tüketilebiliyor. 190 ml’lik Tetra Brik® kutularda sunulan Resource® Junior Fibre, çocuklarda ve adölesanlarda yetersiz beslenmeye veya hastalığa bağlı medikal beslenme gerektiren durumlarda kullanılabiliyor. Yerli üretim Resource® Junior Fibre’nin vanilya ve çilek aromaları bulunuyor.
Nestlé Health Science’ın tüm oral beslenme ürünleri yerlileşecek
Tıbbi Amaçlı Beslenme Ürünlerinin Yerelleştirilmesi Programı kapsamında, ilk adımı sözleşmeli üretimle atan Nestlé Health Science, yerelleşme çalışmalarının ikinci adımı olarak 250 milyon TL’lik yatırım ile Ekim 2020’de Bursa Karacabey’de kendi fabrikasının temellerini attı. 9 bin tonluk üretim kapasitesine sahip fabrikada 8 farklı ürün grubuna ait 29 oral beslenme ürününün tamamı ve medikal beslenme alanında halihazırda ithal edilen ürünlerin yüzde 63’ü Türkiye’de üretilecek. Nestlé Health Science fabrikası, aynı zamanda Türkiye'nin bu alanda ilk kapsamlı ve kendi alanına özel fabrikası olacak.
Hanzade Yaz: “Yüksek teknolojiyle tasarlanan üretim tesisimiz medikal beslenme Ar-GE üssü olacak”
Yüksek teknolojiyle tasarlanan bu tesis ile Nestlé Health Science’ın küresel bilgi birikimini ve teknolojik altyapısını Türkiye’ye taşıyacaklarını söyleyen Nestlé Health Science Türkiye Genel Müdürü Hanzade Yaz, önümüzdeki üç yılda Nestlé Health Science’ın fabrikasının ürün geliştirme üssüne dönüşeceğini belirtti.
Yerelleşme kapsamındaki yatırımlarının istihdam ve lokal büyüme açısından Türkiye ekonomisine katkı sunacağını ifade eden Yaz, bu yatırım sayesinde Türkiye’nin medikal beslenme alanında stratejik bir ihracat merkezine dönüşeceğinin de altını çizdi.
“Nestlé Health Science Türkiye olarak bu yolculuğa 13 yıl önce 27 çalışanla başladık. Bugün hem medikal beslenme hem tüketici sağlığı alanlarında 200’den fazla çalışanımızla ve 400 milyon TL’yi aşan değerde satışımızla büyümeyi sürdürüyoruz. Sağlık profesyonelleri ve tıp dernekleri ile bugün toplumun hassas kesimlerinin ihtiyaç duyduğu, kritik role sahip ürünler konusunda iş birliği içindeyiz. Şimdi bu yatırım ile medikal beslenme alanında çok önemli bir ihtiyaca yanıt verirken aynı zamanda Türkiye ekonomisine de büyük katkı sağlayacağız. Üretimin yerelleşmesi ile birlikte orta vadede, kullanılan hammaddelerin de tamamen yerli kaynaklardan teminini planlıyoruz.”