Tüm dünyada en az 125 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 1,6 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilen sedef (psoriasis), psikolojik, sosyal ve ekonomik etkileri doğrultusunda önemli bir sağlık sorunu olmayı sürdürüyor. Dünya Psoria sis Günü olarak kabul edilen 29 Ekim’de, Dermatoim mü noloji ve Alerji Derneği ve Lilly İlaç iş birliği ile sedefe yönelik farkındalığı artırmayı hedefleyen bir proje hayata geçirildi. “Hayata Dokunmaya Devam Et” farkındalık projesi kapsamında, sedefin sebep olduğu zorluklara rağmen, hayata dokunmaya devam etmeyi ve sedefe ilişkin bilgilenmeyi ve bilinçlenmeyi vurgulayan bir film hazırlandı. Far kın dalık projesi ile sedef hastalarının iş hayatı, sosyal hayat ve sportif faaliyetlere katılımları teşvik edilirken, sedef ile yaşama dikkat çekiliyor.
Dünya Psöriasis Günü ve farkındalık projesi kapsamında açıklamada bulunan Dermatoimmünoloji ve Alerji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nilgün Atakan, sedef hastalarının yaşadıkları sorunlara, toplumsal hayata karışma konusunda özgüven eksikliklerine dikkat çekti. Prof. Dr. Atakan “Bu projede sedef ile ilgili bilgilenmenin önemine bir kez daha dikkat çekmek istedik. Yaygın kanının aksine, sedef bulaşıcı bir hastalık değil. Temel prensip hastalığın teşhis edilmesi ve tanı konulan hastaya doğru zamanda, doğru tedaviyi başlamak olarak kabul ediliyor. Özellikle son 10 yılda yaygın olarak kullanılan hedefe yönelik kişiselleştirilmiş tedavilerle hastalarımız tama yakın temiz deri ile yaşamlarını sürdürebiliyorlar” diye konuştu.
Projeye dair açıklamalarda bulunan Lilly İlaç Medikal Direktörü Levent Alev şu görüşleri paylaştı: “Lilly İlaç’ın desteğiyle 2019 yılında hazırlanan Türkiye Psoriasis Raporu’na göre toplumumuzda sedef hastalığına dair genel bilinirlik düzeyinin sadece yüzde 15 olduğunu biliyoruz, projemizin toplumumuzda sedef farkındalığının yükselmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Her yaştan sedef hastası, toplumda hastalığa dair yerleşmiş önyargılar nedeniyle toplumsal hayata katılımda çekingen davranabiliyor. Farkındalık projemizle, toplumda sedefe ilişkin bilgi düzeyini artırırken, sedef hastalarının hayata dokunmaya devam etmelerini teşvik etmek istedik.”