Türk Nefroloji Derneği, Türkiye’de ve dünyada önemli bir sağlık sorunu olmayı sürdüren kronik böbrek hastalığına dair toplumda farkındalık sağlamak, kronik böbrek hastalığına yol açan risk faktörleri ve erken tanının böbrek fonksiyonunu korumadaki önemine dikkat çekmek amacıyla “Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat” projesini hayata geçirdi. AstraZeneca Türkiye ve Mesitaş’ın koşulsuz desteklediği proje kapsamında Ankara, İstanbul ve İzmir şehirlerinde bulunacak gezici tırda hızlı test yöntemi ile ziyaretçilerin idrar testleri ve kan basıncı ölçümleri yapılıyor.
Kronik böbrek hastalığı dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ini etkileyen ciddi bir sağlık sorunu olarak tanımlanıyor.(1) Bu hastalık önemli bir sağlık sorunu oluşturmasının yanı sıra diğer ağır hastalıklara da zemin hazırlayabiliyor.(2) Kronik böbrek hastalarında kalp hastalıkları, ölüm neden“ lerinin neredeyse yüzde 50’sini oluşturuyor.(3) Kronik böbrek hastalığına zemin hazırlayan faktörler arasında ileri yaş, ailede böbrek hastalığı öyküsü, diyabet, hipertansiyon, idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek taşı oluşumu yer alıyor.(4,5) Kan basıncının ve diyabette kan şekerinin kontrol altında olmaması gibi faktörler de kronik böbrek hastalığının ilerlemesine neden olabiliyor.(4,5) Türkiye’de her 67 erişkin bireyden birinin böbrek hastası olduğu tahmin ediliyor.
Hastalığın yüksek yaygınlığına rağmen erken tanı oranlarının düşük düzeyde seyrettiğini hatırlatan(4) Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Arıcı, projeyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Erken tanı ile kronik böbrek hastalığının ilerlemesi önlenebildiği gibi kalp ve damar sağlığının korunması da sağlanabilir. Kronik böbrek hastalığının erken tanısının kritik önemine dikkat çekmek ve böbrek sağlığı için önemli olan yeterli miktarda su tüketimi, tuz kullanımının azaltılması ve gereksiz ilaç kullanımından kaçınılması gibi yaşam tarzı alışkanlıklarına dair halkımızı bilgilendirmek amacıyla bu projeyi hayata geçirdik. Diyabet ve hipertansiyon hastalarının, doktorlarının önerdikleri tedaviye uymalarını ve kontrollerini ihmal etmemelerini öneriyoruz. Toplamda üç ilimizi ziyaret edeceğimiz farkındalık tırımızla, hızlı testler aracılığıyla halkımızın böbrek sağlıklarına özen göstermelerinin önemini vurgularken, onları kronik böbrek hastalığına dair bilgilendireceğiz. Projemizle kronik böbrek hastalığına yol açan risk faktörlerini ve hastalığı önlemek ve geciktirmek için yapılması gerekenler konusunda farkındalık sağlarken, kamuya ve toplumumuza olan ekonomik yükün azaltılmasına da katkı sağlamayı amaçlıyoruz.”
Proje ile ilgili detaylı bilgi için: https://www.instagram.com/sagliklibobreksagliklihayat/https://www.facebook.com/sagliklibobreksagliklihayat
Kaynaklar
1. Wagner S. et al. Nephrol Dial Transplant. 2021;110.
2. Bello AK. et al. Kidney Int Suppl (2011). 2017;7(2):1229.
3. Di Lullo L. et al. Heart Fail Rev. 2015;20(3):25972.
4. T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü. Türkiye Böbrek Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı (20182023).
5. Arıcı M. Kronik böbrek hastalığında yeni risk faktörleri. http://www.tihud.org.tr/uploads/content/kongre/5/5.48.pdf (Erişim: 01.11.2021