Kronik Miyeloid Lösemi ve İmatinib Mesilat
Kronik miyeloid lösemi (KML), Philadelphia kromozomu translokasyonu (t(9;22)) varlığında oluşan BCR-ABL füzyon transkriptinin patobiyolojik aktivitesi ile ortaya çıkan kronik neoplastik bir hematolojik hastalıktır. KML’nin en karakteristik özelliği kemik iliği ve çevresel kanda anormal “miyeloid proliferasyon”dur. Kronik, akselere ve blastik faz olmak üzere üç aşamalı bir klinikopatolojik süreci takip eder.
İmatinib mesilat, hedefe yönelik bir tirozin kinaz inhibitörü (TKİ) ilaç olarak farmakobiyolojik etkinliği ile BCR-ABL aktivitesini kontrol altına alır. Bu şekilde KML hastalarında hematolojik, sitogenetik ve moleküler remisyonlar sağlanır. Günümüzde KML; hipertansiyon ve diyabet gibi kronik bir hastalık olarak kabul edilmektedir. İmatinib mesilat, KML hastalarında “fonksiyonel kür” sağlamıştır. Artık KML hastalarında imatinib mesilat tedavisi altında beklenen yaşam süresi, hastanın yaş ve cinsiyeti ile uyumlu normal yaşam beklenti süresi olarak düşünülmektedir.
Bu kitapçıkta KML, TKİ tedavisi ve imatinib mesilat konusunda hekimler tarafından sorulan 60 soruya gerçek hayat deneyimlerinden hareketle pratik yanıtlar verilmesi amaçlanmıştır. Son yıllarda bilimde, özellikle de Hematoloji ve KML alanında yaşanan baş döndürücü gelişmeler soru-yanıt eksenli bilgi değişimini zorunlu hale getirmektedir. Elinizdeki bilimsel iletişimin bu çerçevede gerçekleşmiş mütevazı bir katkı olarak algılanması hepimizi mutlu edecektir.
Prof.Dr. İbrahim C. HAZNEDAROĞLU