İÇİNDEKİLER
4 Un Allerjisine Bağlı Gelişen Mesleki Astım Olgusu
Uzm.Dr. Metin KEREN
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Erişkin İmmünoloji ve Allerji Kliniği, İstanbul
9 Zor Astım: Allerjik Bronkopulmoner Aspergillozis Olgusu
Uzm.Dr. Burcu BARAN KETENCİOĞLU
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği, Kayseri
14 Anti-IgE Tedavisi ve Pulmoner Rehabilitasyon ile Kontrol Sağlanabilen Ağır Persistan Astım Olgusu
Uzm.Dr. Özlem ŞENGÖREN DİKİŞ, Doç.Dr. Tekin YILDIZ, Uzm.Dr. Seyhan US DÜLGER
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği, Bursa
22 Kombinasyon Tedavisi ve Tam / İyi Kontrol
Uzm.Dr. İsmail Selçuk ACAR
Tire Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği, İzmir
27 Astım Akut Atak ve Bronşektazi Birlikteliği
Uzm.Dr. Erkan KURTARAN
Kilis Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği, Kilis
Değerli Meslektaşlarım,
Astımın tanı ve tedavisi, küresel ve Türkiye’ye özel rehberlerle hekimlere aktarılmaya çalışılmıştır. Ancak bu rehberlerde de belirtildiği gibi her hasta kendine ait özellikler taşır. Tek bir hastalık kavramından bahsetmek zordur. Bu nedenle değerli meslektaşlarım tarafından farklı beş olgu sunularak astımın çeşitli gruplardaki özellikleri, komplikasyonları ve tedavileri aktarılmak istenmiştir.
Bu beş olgunun ilki Dr. Metin Keren tarafından aktarılan “Un Allerjisine Bağlı Gelişen Mesleki Astım Olgusu”, ikincisi Dr. Burcu Baran Ketencioğlu tarafında sunulan bir “Allerjik Bronkopulmoner Aspergillozis Olgusu”, üçüncüsü “Anti-IgE Tedavisi ve Pulmoner Rehabilitasyon ile Kontrol Sağlanabilen Ağır Persistan Astım Olgusu” olup, Dr. Özlem Şengören Dikiş, Doç.Dr. Tekin Yıldız, Uzm.Dr. Seyhan Us Dülger tarafından hazırlanmıştır. Dördüncü olgu Dr. İsmail Selçuk Acar tarafından aktarılan kombinasyon tedavisi gereğini ve özellikle astımda tek başına uzun etkili beta-agonist kullanılmamasını hatırlatan bir olgudur. Beşinci olguda astım atak ve bronşektazi birlikteliği Dr. Erkan Kurtaran tarafından aktarılmıştır.
Olgularını paylaşan meslektaşlarıma ve basımını sağlayan Deva firmasına teşekkür ediyor, okuyucular için verimli olmasını diliyorum.
Saygılarımla
Prof.Dr. Bilun GEMİCİOĞLU